Rijschool Wirix Rijbewijs B

Geldigheidsduur voorlopige rijbewijzen opnieuw verlengd om vertragingen omwille van Covid weg te werken

De geldigheidsduur van voorlopige rijbewijzen worden opnieuw, en hopelijk voor het laatst, verlengd, gezien de lange wachtrijen bij de rijscholen en de rijexamencentra. 

Tijdens de coronacrisis moesten de rijscholen en de examencentra een lange tijd hun deuren sluiten en was het door de geldende maatregelen tijdelijk niet mogelijk om je praktijkexamen af te leggen. Door lockdown-periodes zijn er nu meer kandidaten met voorlopig rijbewijs dat geldig is tot 30 september 2021, dan het beschikbare aantal plaatsen in gewestelijke rijexamencentra voor diezelfde periode.

Na een vergadering van de Interministeriële Conferentie Mobiliteit (IMC), wilden de federale en regionale ministers van Mobiliteit ervoor zorgen dat iedereen toch zo snel mogelijk de kans krijgt om zijn rijbewijs te halen, zonder extra kost en zonder opnieuw het theorie-examen te moeten afleggen. Om alle kandidaten en betrokken examencentra en rijscholen te helpen, verlengen de ministers daarom opnieuw de termijn van de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen.

Vorige week werd een ontwerp van Koninklijk besluit ondertekend door minister Gilkinet. Volgens de procedure krijgen de regio’s nu 30 dagen tijd om hierover hun advies te geven. Minister Lydia Peeters stelde enkele weken geleden voor aan haar federale collega Gilkinet om dit via een getrapte manier te regelen en was verheugd om op de IMC een akkoord te verkrijgen. De ministers gaven alvast principieel hun akkoord om zo de opgelopen vertragingen en wachttijden bij de examencentra en rijscholen weg te werken. Het Koninklijk besluit kan dus tijdig worden gepubliceerd en in werking treden zodat iedereen zich zo goed mogelijk kan organiseren hierop.

Concreet voorziet het Koninklijk besluit:

  • de verlenging tot 31 december 2021 van alle voorlopige rijbewijzen waarvan de geldigheidsduur afloopt na 15 maart 2020 en voor 1 oktober 2021;
  • de verlenging tot 31 maart 2022 van alle voorlopige rijbewijzen waarvan de geldigheidsduur afloopt na 30 september 2021 en voor 1 januari 2022
Creatief Webdesign met door